W sobotę 29 czerwca w wakacyjnej odsłonie „MAŁEJ AKADEMII SIEKIERKOWSKIEJ” odbyły się bardzo ciekawe i smaczne zajęcia ? a to za sprawą Pani Anety i Pana Pawana Khadka, którzy przeprowadzili Warsztaty pt.:„Kulinarna Kultura Nepalu”, których celem było przybliżenie dzieciom kultury, tradycji i kuchni nepalskiej. I wszystko przepysznie się udało. Wszyscy mali studenci przybyli na to spotkanie wyposażeni we własne wałki do ciasta i kuchenne fartuchy. i tak przygotowani w zapałem i zaangażowaniem przystąpili do kulinarnych działań. Na początek z 8 litrów jogurtu przygotowali słoneczne mango lassy, a gdy to (gotowe) chłodziło się w lodówce przystąpili do przygotowania pakory – nepalskiej przystawki z 4 kg cebuli, no a na koniec było wałkowanie, farszowanie, lepienie i… pierogów momo jedzenie. Ależ to była uczta 🙂 A wszystko to w nepalskim klimacie…
Dzieciaki były najedzone i zadowolone, a nadto degustacyjne porcje zabierały dla swoich rodziców i rodzeństwa. A nam pozostała mega radość i spore zmywanie i przekonanie że WARTOściowe było to spotkanie.