Edukacyjny Tryptyk już w sobotę…

Około 35 organizacji od 23 do 29 października br. poprowadzi 50 wydarzeń na terenie całej Warszawy (pokazy naukowe, wystawy, spektakle, warsztaty, wykłady i spotkania, gry terenowe, wycieczki miejskie) dla dzieci, młodzieży i dorosłych w ramach I. WARSZAWSKIEGO POZARZĄDOWEGO TYGODNIA EDUKACYJNEGO. Miło nam poinformować, że jesteśmy w tej grupie BO WARTO i zapraszamy serdecznie w sobotę (28 października) od 11.00 do 13.30 na Siekierki na nasz EDUKACYJNY TRYPTYK 🙂 Zaczynamy o godz. 11.00 – zajęciami z etnografii (Kim są Łemkowie?), a następnie będzie przyrodniczo (Zwierzęta chronione w Warszawie) i na koniec sztuka (Co to jest plakat? Samodzielne tworzenie rodzinnych plakatów). Przekazywana teoria będzie się przelatała z działaniami praktycznymi. Aktywizujące zagadki, ciekawe historie wzbogacone dużymi zdjęciami oraz zwierzęce makiety tworzone przez uczestników zajęć wypełnią działania warsztatowe związane z przyrodą. Warsztat zamykający tę aktywną trylogię będzie dotyczył plakatów i nie tylko udzieli on odpowiedzi na pytania, czym są, jak je tworzyć i jak nazywali się najsłynniejsi twórcy tego gatunku, ale także zaprowadzi uczestników do przygotowania plakatu w technice collagu (każda rodzina oddzielnie) dotyczącego ochrony zwierząt w Warszawie. Przygotowany plakat będzie można złożyć na ogłaszany już Konkurs w ramach Projektu „Siekierkowski Zwierzyniec”. Zajęcia odbędą się w Centrum Astronomicznym im. Mikołaja Kopernika PAN przy ul. Bartyckiej 18.