O Fundacji (o nas)

… był „trudny” listopad 2011 r. , kiedy to zrodziła się myśl i oczywiste przekonanie, że nie można się poddać, odstąpić i zrezygnować z tego co zawsze było ważne, że nie wolno przestać wierzyć, że WARTO działać, pracować, poświęcać się, pomagać – „by być”. I z tą fundamentalną pewnością i optymistycznym przeświadczeniem postanowiliśmy utworzyć FUNDACJĘ.

Fundacja BO WARTO nie powstała dla zaspokojenia czyichś ambicji, ani też z uwagi na intratność, czy ekonomiczną opłacalność. Nie jest i nie będzie pomostem, bądź odskocznią do jakiejkolwiek personalnej kariery czy  sławy. Nie stoi też za nią żadna konkurencyjna potrzeba… Dlaczego więc została stworzona?

Bo nie wolno było zrezygnować z wiary w sens i celowość pomagania, zaufania i zaangażowania względem innych.  Bo nie można tak łatwo zrezygnować z pasji i filantropijnego zapału ostatnich lat.

Początek bez wątpienia będzie/jest wielce karkołomny. Bez komfortu finansowego i ze świadomością miliona innych trudności, które nieustannie ustawiają się w kolejce pozostaje nam tylko i aż wiara, pewne doświadczenie i środowiskowa życzliwość oraz determinacja oparta na wzajemnym zaufaniu i wielkiej celowej spójności i przeświadczeniu że WARTO! Fundacja BO WARTO została więc powołana Aktem Notarialnym w dniu 9 listopada 2011 r., posiada 5-osobową Radę i 5-osobowy Zarząd Fundacji.

Zespołowość to dla nas podstawa i warunek sensu całych naszych działań, do których będziemy całym sercem zachęcać i mobilizować innych, tak byśmy za czas jakiś (daj Boże nie bardzo odległy) mogli przyznać przed sobą: BO WARTO było:)