Projekt „Siekierkowski Zwierzyniec”

edycja ”2019

Raport z realizacji Projektu (→ zobacz)

Temat/cel Projektu

Głównym celem Projektu jest propagowanie wiedzy na temat dzikich zwierząt spotykanych w m.st. Warszawa nad Wisłą, zwłaszcza w obrębie Siekierek oraz w rezerwacie nad jeziorkiem Czerniakowskim. Ważnym elementem zadania jest także upowszechnianie informacji nt. ochrony zwierząt i motywowanie do podejmowania potrzebnych działań na rzecz zwierząt chronionych, żyjących w Warszawie.
Termin

1 marca – 30 listopada 2019 r.

ELEMENTY TWORZĄCE PROJEKT
—————————————————–

Lekcje przyrodnicze dla dzieciprowadzone w placówkach oświatowych nt. ssaków mieszkających nad Wisłą (maj – czerwiec) o ptakach i sposobach pomocy im w zimie (październik – listopad) – 40 godzin lekcyjnych (ok. 30 zegarowych).
_____________________________________________________________________

Animacje edukacyjnezwierząt żyjących w m.st. Warszawa, zwłaszcza nad Wisłą podczas otwartych pikników odbywających się na terenie Siekierek (maj, czerwiec, wrzesień).
_____________________________________________________________________

Spacery przyrodnicze dla mieszkańców Warszawy (starszych i młodszych) nad Wisłę (teren natura 2000) lub do Rezerwatu Jeziorko Czerniakowskie –  (od kwietnia do października):
_____________________________________________________________________

Rodzinne warsztaty przyrodnicze – krótki opowieść nt. wybranego gatunku zwierząt i sposobów ich ochrony oraz działanie praktyczne przybierające formy plastyczne, modelarskie itp. – 8 spotkań (raz w miesiącu) dla max. 30 osób:
_____________________________________________________________________

Spotkania będą odbywać się w Fundacji BO WARTO (ul. Batalionu AK Bałtyk 7/U3).

Artykuły (od kwietnia do listopada) w Gazecie Siekierkowskiej nt. zwierząt chronionych, które można spotkać w tej części Warszawy oraz prowadzonych działań projektowych. _____________________________________________________________________

Rodzinny konkurs na Plakat zachęcający do ochrony zwierząt żyjących w Warszawie pt.: „ChrońMY zwierzęta”.

Przyrodnicze gry plenerowe

_____________________________________________________________________

Podsumowanie projektu– „Rodzinna super zabawa przyrodnicza”

Projekt zostanie zakończony spotkaniem z uczestnikami projektu i wszystkimi chętnymi mieszkańcami Warszawy. W jego programie znajdzie się m.in. projekcja filmu przyrodniczego i krótka animacja/gra rodzinna oparta o wyemitowany film, wręczenie nagród dla najbardziej aktywnych rodzin w projekcie i skromny poczęstunek – II połowa listopada.

____________________________________________________________________________________
Uczestnicy:

• W gronie uczestników znajdą się zarówno dzieci (od 4 lat) z wybranych mokotowskich placówek oświatowych, jak i osoby dorosłe głównie mieszkańcy Mokotowa, chociaż projekt nie będzie zamknięty na warszawiaków z innych Dzielnic.

edycja ”2018

Temat/cel Projektu

Głównym celem Projektu jest propagowanie wiedzy na temat dzikich zwierząt spotykanych w m.st. Warszawa nad Wisłą, zwłaszcza w obrębie Siekierek oraz w Rezerwacie Jeziorko Czerniakowskie. Ważnym elementem zadania będzie także upowszechnianie informacji nt. ochrony zwierząt i motywowanie do podejmowania potrzebnych działań na rzecz zwierząt chronionych, żyjących w Warszawie.
Termin

1 marca – 30 listopada 2018 r.

ELEMENTY TWORZĄCE PROJEKT
—————————————————–

Lekcje przyrodnicze dla dzieci prowadzone w placówkach oświatowych nt. ssaków mieszkających nad Wisłą (maj – czerwiec) o ptakach i sposobach pomocy im w zimie (październik – listopad) – 40 godzin lekcyjnych (ok. 30 zegarowych).

_____________________________________________________________________

Animacje edukacyjne zwierząt żyjących w m.st. Warszawa, zwłaszcza nad Wisłą podczas otwartych pikników odbywających się na terenie Siekierek (maj, czerwiec, wrzesień) – 20 maja, 10 czerwca, 16 września.
_____________________________________________________________________

Spacery przyrodnicze dla mieszkańców Warszawy (starszych i młodszych) nad Wisłę (teren natura 2000) lub do Rezerwatu Jeziorko Czerniakowskie – 6 spacerów (od kwietnia do października):

19 maja, 2 czerwca, I połowa lipca lub II połowa sierpnia, 22 września,
6 października.

12 maja, 16 czerwca, 5 lipca, 30 sierpnia, 22 września, 20 października,
17 listopada.
_____________________________________________________________________

Spotkania będą odbywać się w Fundacji BO WARTO (ul. Batalionu AK Bałtyk 7/U3).

Konkurs fotograficzny dla amatorów – „Siekierkowski Zwierzyniec”

edycja ”2017

Termin

1 sierpnia – 30 listopada 2017 r.

RAMOWY HARMONOGRAM PROJEKTU:

Warsztaty edukacyjne dla dzieci prowadzone w placówkach oświatowych nt. ptaków, zwłaszcza tych będących pod ochroną występujących na Siekierkach i w rezerwacie przyrody Jeziorko Czerniakowskie – ok. 20 godzin lekcyjnych warsztatów w ok. 10. Placówkach – II połowa września – I połowa listopada

_____________________________________________________________________

Plenerowa wystawa zdjęć ptaków chronionych żyjących nad Wisłą i w rezerwacie przyrody Jeziorko Czerniakowskie – inauguracja podczas VI. Święta Siekierek

_____________________________________________________________________

Animacje edukacyjne nt. zwierząt żyjących w m.st. Warszawa, zwłaszcza nad Wisłą – podczas VI. Święta Siekierek

_____________________________________________________________________

Przyrodnicze spacery edukacyjne dla mieszkańców Warszawy (starszych i młodszych) nad Wisłę (teren natura 2000) lub do Rezerwatu Jeziorko Czerniakowskie – 3 spacery:

_____________________________________________________________________

Artykuły w Gazecie Siekierkowskiej nt. zwierząt chronionych, które można spotkać w tej części Warszawy  – wrzesień, październik i listopad

_____________________________________________________________________

Rodzinny konkurs na plakat zachęcający do ochrony zwierząt żyjących w Warszawie
II połowa września – październik

_____________________________________________________________________

Projekt zostanie zakończony spotkaniem z uczestnikami projektu, laureatami konkursu na plakat i wszystkimi chętnymi mieszkańcami Warszawy. W jego programie znajdzie się m.in. projekcja filmu przyrodniczego pt.: „Wisła warszawska – film o przyrodzie Wisły”, spotkanie z przyrodnikami biorącymi udział w zadaniu, wręczenie nagród dla laureatów konkursu na plakat i skromny poczęstunek – II połowa listopada

Uczestnicy:

• W gronie uczestników znajdą się zarówno dzieci (od 5 lat) z wybranych mokotowskich placówek oświatowych, jak i osoby dorosłe głównie mieszkańcy Mokotowa, chociaż projekt nie będzie zamknięty na warszawiaków z innych Dzielnic.