Historio pozwól pamiętać!

własne 013W tym roku w przeddzień Święta Niepodległości razem z DK DOROŻKARNIA zapraszamy w sobotę 8 listopada na specjalnie przygotowany Program pt. „HISTORIO POZWÓL PAMIĘTAĆ!”. Rozpoczniemy o godzinie 17.00 wykładem historycznym pt. „OD POLSKICH RÓWNIN PO WŁOSKIE GÓRY – DŁUGA DROGA UPARTYCH ŻOŁNIERZY” obejmującym tematykę zdobycia Monte Cassino przez żołnierzy 2. Korpusu Polskiego gen. Władysława Andersa (w maju br. 70. rocznica tego wydarzenia) i napaści Niemiec na Polskę, która zapoczątkowała II wojnę światową (we wrześniu br. 75. rocznica tego wydarzenia). Następnie o godzinie 18.00 wyświetlony zostanie film pt. „ZEJŚĆ NA ZIEMIĘ” (Polska, 2012), w reżyserii Michała Nekanda-Trepki, prezentujący relacje powstańców i cywilnych mieszkańców miasta oraz żołnierzy Wehrmachtu, którzy jako młodzi chłopcy zostali wysłani do Warszawy. Zwieńczeniem tego historycznego wieczoru będzie – o godz. 19.00Koncert muzyczny pt. „BO TO POLSKA” wybranych piosenek będących swoistymi opowieściami o wydarzeniach i okresach z różnych lat – o powstańcach walczących o niepodległość, o II wojnie światowej, a także o szarej rzeczywistości w czasach PRLu. Serdecznie zapraszamy na tę historyczna sobotę do nas na Siekierki. Wydarzenie odbędzie się w DK DOROŻKARNIA (Warszawa, ul. Siekierkowska 28) i naprawdę WARTO wziąć w nim udział.