Łączy nas Człowiek!

W sobotę (20 października) w Szkole Podstawowej Sióstr Nazaretanek w Warszawie odbyło się Szkolenie/warsztaty dla dzieci i opiekunów, grup biorących udział w fundacyjnym Projekcie „ŁĄCZY NAS CZŁOWIEK”. To było 5 wspaniałych i jakże pożytecznych godzin integracji i orientacji w temacie osób niepełnosprawnych.  Pani Patrycja Komar i Natalia Kruk – na bazie swojego zawodowego doświadczenia – w sposób bardzo praktyczny i czytelny pokazały (ponad 50 uczniom) rodzaje niepełnosprawności oraz właściwe sposoby pomocy i komunikacji z osobami niepełnosprawnymi, wieńcząc to spotkanie zestawem propozycji i metod działań dla i z tymi osobami. Sobotnie szkolenie to absolutny dowód na to, że w dzieciach i młodzieży jest pomocowy potencjał, że nie brakuje im empatii i wrażliwości. Trzeba im tylko wiedzy i pola do działania, a udowodnią, że wolontariat może być naturalny i piękny… Po tym warsztacie nasi Projektowi uczestnicy przechodzą do działania, a my będziemy ich dopingować i obserwować, a nade wszystko promować – pokazując ich pomocowe zadania, które będą opisywać na Programowych Blogach. Dziękujemy wszystkim za fantastyczne zaangażowanie w sobotnie spotkanie. Oczywiście na specjalne podziękowanie zasługują Siostry Nazaretanki, które użyczyły nam spotkaniowego dachu, a także Siekierkowska Grupa Wolontariuszy, która cudownie się sprawdziła i całe szkolenie fantastycznie „obsłużyła”. Dzięki Wam 🙂