Na lokalnym ekranie…

winieta po śladach historiiRozpoczynamy cykl FILMOWYCH SPOTKAŃ EDUKACYJNYCH pt. „Po śladach HISTORII” w odsłonie 2014, w ramach którego przedstawiać będziemy – za sprawą i przychylnością Biura Edukacji Publicznej IPN – dokumentalne obrazy odtwarzające wydarzenia z lat 1939 – 1989, epizody z dziejów polskiego podziemia niepodległościowego oraz losy wybitnych dowódców i bohaterów walki o niepodległość Polski. Na pierwsze dokumentalne FILMOWE SPOTKANIE serdecznie zapraszamy już 26 stycznia (w niedzielę) o godzinie 17.00 do sali widowiskowej DK DOROŻKARNIA przy ul. Siekierkowskiej 28, proponując obejrzenie filmu „BAGAŻ STRACHU” opowiadającego historię sprowadzenia do Polski (w latach siedemdziesiątych) powielacza. Grupa studentów KUL rzuca wyzwanie komunistycznej władzy – chcą drukować zakazane książki. Zdobywają pieniądze, w Paryżu kupują powielacz i przez Londyn przemycają go do kraju – do Lublina. W ten sposób dają początek niezależnemu ruchowi wydawniczemu w Polsce i Europie Wschodniej.

Premiera filmu miała miejsce w maju ubiegłego roku, a we wrześniu
otrzymał on główną nagrodę na V Festiwalu Filmów Dokumentalnych
“Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci” Gdynia 2013.