Po raz ósmy zaGRALI BO PAMIĘTALI!

W dniach 12-13 kwietnia br. w Warszawie na Boisku Orlik 2012 przy ulicy Chełmskiej 23 odbył się –  VIII MEMORIAŁ o. JÓZEFA JOŃCA SP – Turniej w  Piłce Nożnej, którego organizatorem była Fundacja BO WARTO, wsparcia finansowego i merytorycznego udzielił Zespół Sportu i Rekreacji Urzędu Dzielnicy Mokotów, a partnerem w realizacji tego przedsięwzięcia był Parafialny Klub Sportowy FALCONIA. Pierwszy raz podczas rozgrywek memoriałowych piłkarskie zmagania prowadzone były w trzech kategoriach wiekowych: grupa A – szkoła podstawowa kl. IV-V, grupa B – szkoła podstawowa kl. VI-VII, grupa C – gimnazja. Ósma edycja Memoriału, tej sportowej propozycji pamięci o ojcu Józefie Jońcu SP spotkała się tradycyjnie już z bardzo życzliwym przyjęciem i aktywnym udziałem młodych piłkarzy, którzy w asyście swoich opiekunów/trenerów, rodziców i młodszego rodzeństwa zaprezentowali prawdziwe sportowe współzawodnictwo. To było wręcz rodzinne spotkanie, na które przybywają co roku zaprzyjaźnione już z Organizatorami drużyny ze szkół podstawowych
i gimnazjalnych z Warszawy. Dodatkową pomocą organizacyjną przy prowadzeniu quizu sportowego, wydawaniu drożdżówek i wody służyły przedstawicielki Szkolnego Koła Wolontariatu ze Szkoły Podstawowej nr 66 w Warszawie pod kierunkiem pani Eli Bielskiej. W Turnieju uczestniczyło 120 zawodników, z 13 warszawskich drużyn szkolnych. Mecze trwały łącznie 285 minut i zdobyto w nich 84 bramki, najwięcej goli wśród szkół podstawowych strzeliły w swoich kategoriach wiekowych: Społeczna Szkoła Podstawowa nr 10 – 6, Prywatna Szkoła Podstawowa nr 6 Sióstr Niepokalanek – 14, a spośród gimnazjów 21 goli strzeliło Społeczne Gimnazjum nr 27. Rozegrano 18 meczów, żadnego zawodnika nie ukarano żółtą ani czerwoną kartką.

Mamy nadzieję, że VIII. Memoriał ku pamięci ojca Józefa Jońca na długo pozostanie we wdzięcznej pamięci zarówno organizatorów, jak i uczestników będąc tym samym najlepszą zachętą do realizacji i udziału w kolejnej (przyszłorocznej) dziewiątej już edycji tego turnieju.