Podsumowanie mazowieckiej części Projektu

własne 455W czwartek (17 grudnia) w Centrum Edukacyjnym im. Janusza Kurtyki – Przystanek Historia – w Warszawie podsumowaliśmy mazowiecką część Projektu ”BO WARTO PAMIĘTAĆ…”. Cała uroczystość miała zacnie kameralny charakter. Najważniejsi bowiem byli uczniowie – uczestnicy fundacyjnego programu, którzy w ramach spotkania zaproszeni zostali do udziału w warsztatach historycznych (o odzyskaniu niepodległości i o Danucie Siedzikównej „Ince”) poprowadzonych przez edukatorów IPN. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że młodzież jest gotowa, chętna i bardzo zaangażowana w poznawanie naszej historii o czym świadczą, także programowe dane. Do ogólnopolskiej wersji Projektu zgłosiło się bowiem 51 placówek, a 34 z nich przesłały swoje prace konkursowe z czego 13 to szkoły z Mazowsza. Zapewniamy i uspokajamy, że to programowe działanie trwa w najlepsze, a przed uczestnikami kolejne konkursowe etapy i gromadzenie punktów, które po podliczeniu (w czerwcu 2016 r.) pozwolą wyłonić nam zwycięzców i nagrodzić ich wakacyjnym wyjazdem na warsztaty archeologiczne. Nagroda bez wątpienia jest atrakcyjna i możliwa do zdobycia praktycznie jeszcze przez wszystkich. Dlatego jeśli są/znajdą się placówki chętne by włączyć się w nasz Projekt to serdecznie zapraszamy BO naprawdę WARTO PAMIĘTAĆ.