Powstańcze śpiewanie

Fundacja BO WARTO powstała i niezmiennie działa na warszawskich Siekierkach. Realizując programowe działania  chcemy i musimy więc pamiętać o historii – bolesnej historii – tego miejsca. 23 sierpnia 1944 r. na rozkaz oddziału SS, stacjonującego w budynku szkoły na Siekierkach, na boisku szkolnym zebrano miejscowych mężczyzn, wywieziono ich i w ruinach Generalnego Inspektoratu Sił Zbrojnych zamordowano – blisko 100 mężczyzn z Siekierek, a dwa dni później kolejnych 60. Była to część niemieckiego planu eksterminacji ludności cywilnej Warszawy. 24 sierpnia 1944 r. Siekierki zostały spalone. Ocalało tylko kilka murowanych domów i budynek szkoły przy Gościńcu. Po wojnie mieszkańcy w większości wracali do samotnie stojących kominów. A my dziś – 25 sierpnia 2017 r. spotkaliśmy się na WSPÓLNYM SIEKIERKOWSKIM ŚPIEWANIU POWSTAŃCZYM – by w ten sposób pamiętać, wspominać i LOKALNIE pielęgnować powstańczą historię BO TAK TRZEBA.