Warsztaty literackie…

Nasz fundacyjny Projekt pn. „doSŁOWNIE o WARSZAWIE” nie ma łatwo… covid’owe obostrzenia zmuszają nas do licznych zmian i przesunięć, ale nie poddajemy się i staramy się zagospodarowywać każdą możliwość i okazję. I tak też się stało wczoraj, kiedy to nasza projektowa młodzież przybyła na Siekierki choć tym razem gościnnie do Klubu Filary (któremu serdecznie dziękujemy za wspaniałe przyjęcie) i wzięła udział w kolejnym punkcie naszego zadania, a mianowicie WARSZTATACH LITERACKICH. Pierwsza grupa uczestników zameldowała się na Gościńcu już o 9-tej, a druga dotarła na 13-tą. Obie grupy przez pełne cztery godziny wspaniale pracowały nad pisarskim warsztatem, a wszystko to za sprawą swojej niebywałej aktywności i zaangażowania, ale także oczywiście za przyczyną Pani Joanna Pietraszek nauczycielki języka polskiego, absolwentki Szkoły Edukacji i filozofii UW i animatorki kultury. Pani Joanna podbiła serca młodzieży formą stylem i wiedzą, ale oczywiście wszystko odbyło się z wzajemnością, wszak prowadząca emanowała nieskrywanym zachwytem nad dojrzałością i umiejętnościami młodych pisarzy. Jesteśmy prawie pewni, że rodzą się nam piękne talenty, a kolejne noble to tylko kwestia czasu 🙂 A dla obrony tej naszej optymistycznej tezy postaramy się niebawem zaprezentować Państwu pisarskie możliwości tych młodych ludzi. A tymczasem szykujemy się do kolejnego projektowego zadania, którym jest napisanie opowiadania, ale wcześnie jeszcze coś w terenie – czyli mini warsztaty fotograficzne- wycieczka po Warszawie z aparatami w dłoniach.
Do projektu zgłosiło się 30 uczniów reprezentujących 12 placówek (SP nr 53, SP nr 88, SP nr 206, SP nr 107, SP nr 175, SP nr 342, SP nr 340, SP nr 378, SP nr 289, SP nr 3, Szkoła Podstawowa Zakonu Pijarów i Szkoła Podstawowa Sióstr Nazaretanek w Warszawie), a zadanie współfinansuje m.st. Warszawa.