Szczęśliwego Olimpijskiego Londynu :)

Dosłownie za kilka chwil rozpoczną się Igrzyska Olimpijskie – najstarsza i zarazem największa międzynarodowa impreza sportowa organizowana co 4 lata. Tym razem olimpijski znicz zapłonie w Londynie dokładnie 27 lipca i będzie przyświecał szlachetnemu współzawodnictwu i braterstwu wszystkich narodów aż do 12 sierpnia. Do XXX Olimpijskiej edycji w Londynie zakwalifikowały się reprezentacje z 205 państw (cztery lata temu/w Pekinie wystartowały 204 reprezentacje), które będą walczyły o 302 medalowe komplety w 26 dyscyplinach. Nasza biało-czerwona ekipa w 217 osobowym składzie będzie walczyła o olimpijskie laury w 22 dyscyplinach – Polacy mocno trzymamy za Was kciuki :). To olimpijskie święto sportu będzie medialnie sprawozdawało 25.000 dziennikarzy, a do olimpijskiej obsługi zwartych i gotowych jest 70.000 wolontariuszy. A zatem zgodnie z igrzyskowym mottem Citius Altius Fortius”, wszystkim zawodnikom życzymy by udało się im Szybciej, Wyżej, Mocniej”. A wszystko to oczywiście w nieodzownym duchu fair play i ze sportową uczciwością zwłaszcza, że na tegorocznych igrzyskach przeprowadzonych zostanie 5.000 testów antydopingowych – w tym przebadani zostaną wszyscy medaliści. ”Niech więc zwyciężają najlepsi!”.

Informacyjny aneks 😉
53 godziny przed ceremonią otwarcia igrzysk w Londynie rozpoczęły się pierwsze zawody olimpijskie, a wszystko za sprawą piłki nożnej w wydaniu kobiecym. W środę o godz. 17.00 (polskiego czasu) reprezentacja Wielkiej Brytanii spotkała się z Nową Zelandią i… i wygrała mecz wynikiem (1:0). A potem były kolejne świetne spotkania –  Amerykanki wygrały z…. No i się zaczęło 😉 znów przyszedł czas na SPORT i doping 🙂